KONTRATA KOLEKTIVE E PUNES PDF

Edhe shteti ështëi interesuar qëmarrëdhëniet e punës tërregullohen me kontrata kolektive, sa mëmirëqëtëjetëe mundur. Home · Documents; Kontrata e Punes – Angisht1 .fsash. Kolektive e Punes E PUNES Kodi i Punes i azhurnuar. Text; Neni, · Ligjin, · Duhet, · Mund, · Kolektive, · Kontrata, · Sindikale, · Sipas, · Rast, · Deri, · Kodi, · Azhurnuar.

Author: Faerg Sam
Country: Belarus
Language: English (Spanish)
Genre: Sex
Published (Last): 19 October 2011
Pages: 166
PDF File Size: 2.69 Mb
ePub File Size: 7.32 Mb
ISBN: 594-3-42274-380-7
Downloads: 91492
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Vutaur

Lidhet para se t fillohet puna, duhet t nnshkruhet nga t dy palt dhe duhet ti prmbaj t gjitha elementet e parapara n LTHP. Koh t caktuar dhe – B.

I duhet nj model i mirfllt, human, real, i bazuar n solidaritetin intergjenerativ dhe reciprocitetin si parime baz dhe m se t domosdoshme pr mirqenien konntrata dhe ekonomike t kosovarve.

Organizohet n forma dhe nivele t ndryshme.

LIGJI NR. 03/L I PUNËS

Q n sistemin skllavopronar njerzit me talent pr art, aktrim, kuzhin etj, do t lidhnin kontrat pune me skllavopronart. Ato prmbajn normat e prgjithshme mbi kushtet n baz t t cilave lidhen kontratat individuale mbi punn. Vlen ktu pr t vequar trendet aktuale t zhvillimeve shkojn edhe drejt kombinimeve t ndryshme ose edhe t restrikcioneve n sigurimet sociale prgjithsisht. Financimi i sigurimit social bhet kryesisht nga kontributet n parim ekuivalente n prqindje t puntorve dhe t pundhnsve, nga burimet e tjera edhe nga baza e financimit t shtyllave suplementare t kombinuara publike ose private, apo obligative dhe vullnetare.

Sipas disa teoriticientve, reciprociteti prcakton raportin e t siguruarve, t cilt sigurohen reciprokisht, prmes prcaktimit t t drejtave t caktuara, procedurave dhe kushteve pr shfrytzimin e tyre. E drejta e puns prndryshe ndahet n t drejtn individuale dhe n t drejtn kolektive t puns.

Organizatat e puntorve-sindikatat lypset t lontrata doemos, pr t zhvilluar aktivitetet dhe veprimtarit e tyre t lir. Me sigurim t plot prfshihen t siguruarit pr t gjitha rreziqet prveq vdekjes.

Kto kontrata jan paraqitur von-n gjysmn e dyt t shek. Parashihet me akt t prgjithshm. E DREJTA PR PUNNnkupton t drejtn n lirin dhe pavarsin e kryerjes s punve t caktuara, ushtrimin e profesionit, lirin e aktiviteteve dhe sjelljeve personale si dhe themelimin e marrdhnies s puns ku dhe me kend t dshiroj. Teoria kontraktuese dhe 3. T dy kto institute nuk jan rregulluar me dispozita konkrete juridike, por rregulla t tilla i krijon gjykata.

  IHSAN ELIAK KURAN MEALI PDF

Kundrshtimi i paarsyeshm i puntorit q ti kryej detyrat e puns t prcaktuara me kontratn e puns,2. The employer, after consultation with the employees, must take the necessary measures against the particular risks posed by toxic substances and agents, machines, heavyweight transport, air pollution, noise and vibration as well as risks in some branches of the economy, such as construction, civil engineering, mining and chemical industries.

Prmes ksaj vhet fondamenti dhe qllimi kryesor e i prgjithshm shoqror – barazia e njerzve n dinjitet dhe t drejta e cila rregullohet me norma juridike publike shtetrore.

E drejta e puns bn pjes n grupin e disciplinave private – publike, ndrsa ajo sociale n publike – private.

Por, varsisht nga pasojat e masave disciplinore pr marrdhnie t puns, ato ndahen edhe n: Temporary disability periods at work are considered as working time. T drejtat e tij jan: Disa nga rreziqet e siprmendura, mund t ndodhin si pasoj e lndimit n pun, smundjes profesionale, fatkeqsis jasht puns ose smundjes.

Nevoja sociale sht institut i montrata sociale ndrsa rasti social i sigurimit social.

Nse ekziston e drejta ligjore. Marrveshja duhet t jet me shkrim, ndrsa puntori duhet t paiset me nj vrtetim nga marrdhnia e puns, por edhe nj vlersim pr prmbushjen e detyrave t puns gjat qndrimit n punsim. Njoftimi me shkrim bhet nj muaj prpara. Konventat bilaterale dhe multilaterale ndrkombtare, 3. Derisa greva e ligjshme, nuk trajtohet, as si gabim kontraktues dhe as si delikt, ndaj nuk mund t jet baz pr kurrfar prgjegjsie pr pjesmarrsit apo organizatort. Prveq me lock-out pundhnsi, me qllim q t iu rezistoj aksioneve sindikale, shrbehet me mjetin e kundrpresionit tjetr sindikal q quhet grevthyesia shtrajkbraherzimi.

N shumicn e shteteve bashkkohore, parashihen edhe t drejta q kan t bejn me sigurimin e obliguar social, shndetsor dhe pensional e invalidor. Bazat e Punes me Kompjuter Documents. Grevat kopektive kan synime t gjera deri te ndryshimi i rendit juridik.

  MACROECONOMIC THEORY AND POLICY 3RD EDITION WILLIAM H BRANSON PDF

Kontrata e Punes – Angisht1

Burimet autonome t s puens s sigurimit social jan: Kundrshtimi i paraqitet organit kompetent, t prcaktuar me akt t prgjithshm ose me kontrat kolektive. Psh dmin e plot nuk krkohet, q ta paguajn puntort, por sindikatat, po nse greva sht e organizuar n kundrshtim me dispozitat juridike, pra t ligjit por edhe t kontrats kolektive. Ndikim t theksuar n zhvillimin e s drejts s puns do t ket organizata ndrkombtare e puns onp e themeluar m n konferencn e paqes n paris, si organizat brenda lidhjes s kombeve.

Aktet normative t ONP-s, 3.

Kontrata Kolektive e Punes, 2018 – 2022

Qllimi i s drejts sociale sht sigurimi i ekzistencs jetsore t njeriut si titullar i s drejts, q ti ndihmohet atij tejkalimi ose zbutja e nevojave t tij sociale. Veprimtari universale e ndrgjegjshme e vullnetshme, objekt i marrdhnies s puns, veprimtari e dobishme, burim i mundimeve, tensioneve shpirtrore, zemrimit, pjes qensore, tipar i personalitetit, vler dhe dobi universale.

After carrying out the assessment described in paragraph 4 of this Article and, if necessary, employers should: Kontratat e veqanta kolektive jan lloj i kontratave kolektive t puns q kan t bjn me t drejtat dhe obligimet nga sistemi i puns dhe i marrdhnieve t puns q krijohen brenda nj ppunes ose deg prodhuese ose joprodhuese, apo nndeg q lidhet n mes t organizats sindikale t veprimtaris-degs s caktuar dhe organizats prkatse t pundhnsve, ku pr konfrata t caktuara me interes vital t shtetit me lidhjen e ksaj kontrate marrin pjes edhe organet kompetente t pushtetit shtetror.

Inspektimi n raste vdekje ose lndimi t rnd n pun t puntorit duhet br menjher pas marrjes s informats nga pundhnsi, puntori, policia apo mjeku i ndihms s par.

Share